Har växt både som person och som undersköterska

Efter 15 år som vårdbiträde och undersköterska hamnade Maria Nilsson på Pilegården Rehab i Staffanstorp., ett område som väckte lusten att lära mer. Vägen dit blev en specialistutbildning inom palliativ vård på Consensum.

Utbildningen hittade hon på nätet och med flera genomförda kurser bakom sig kunde hon motivera sin chef att få kursen betald.

– Idag är det 5-6 år sedan jag började min utbildning, då var vi bland de första som gick. Under utbildningstiden jobbade jag 75 % som undersköterska, som tur var gick jag på schema så att jag hade vissa eftermiddagar ledigt, berättar Maria.

Projektarbete inom LCP

En viktig del av utbildningen var projektarbetet, och tillsammans med en kollega valde Maria att jobba med dokumentation inom LCP (Liverpool Care Pathway).

– Jag lärde sig jättemycket av tänket på skolan och känner att jag har växt både som person och som undersköterska. Även om jag till 50 % har kvar den samordnare jag hade tidigare så har jag fått ett helt annat tänk, berättar Maria.

Ny tjänst som samordnare

Tiden på skolan fick Maria att växa på flera sätt. Vilket även noterades av hennes chef som erbjöd en halvtidstjänst som Teamledare. Ett uppdrag som innebär mycket planering och många nära samtal med anhöriga och patienter. Samt ett ansvar för en växelvårdsavdelning för dementa.

– Samtalet var en viktig del i utbildningen på Consensum. Jag fick bra verktyg att använda i livets slut och känner att jag har fått kunskap att ställa frågor, utan att backa. Relationen med de anhöriga har blivit starkare, det händer att jag får positiv feedback flera år efter att en anhörig gått bort, berättar Maria.

Många kvällar och nätter

För Maria gav utbildningen på Consensum en möjlighet att kombinera verkligheten på jobbet med drömmen om en högre utbildning.

– Det jag uppskattade mest var att lärarna på skolan var jätteduktiga på att ge bra feedback. Och att de frågade mig vad jag ville med utbildningen, hur långt jag ville nå. Om jag ville ha VG eller satsade på G. Det kändes som ett bra sätt att jobba på och passade mig bra.

Maria Nilsson

 • Consensum YH utbildningar

  Specialistutbildningar för undersköterskor:

 • Uppdragsutbildning ökar 
kompetensen

  Uppdragsutbildning ökar kompetensen

   • Vi erbjuder specialutformade utbildningar
    på uppdrag av privata och offentliga
    uppdragsgivare inom hälsa, vård och omsorg.

   

  Läs mer