Specialistundersköterska som
Studerar till Yrkeslärare

Allt är möjligt! Jag hade jobbat som undersköterska i ett par år när jag fick möjligheten att söka in på Yrkeshögskolan Consensum. Det var lockande att få fördjupa sig i mitt redan viktiga arbete. Consensum är för mig ett proffsigt företag där eleven står i fokus, det är fräscha och moderna lokaler, generöst och flexibelt – alla ska kunna lyckas.

Jag valde specialiseringen Äldrehälsa, eftersom jag tycker att arbetet med äldre är meningsfullt, och jag ville fördjupa mina kunskaper inom det området. Äldrehälsa är väldigt brett, det omfattar många olika områden, men det går ändå riktigt på djupet.

Jag läste på distans och vi hade närträffar två sammanhängande dagar i månaden, jag kallade dem för mina ”Gulddagar”. Det var härligt att träffa klassen, då vi hade intressanta diskussioner inom våra arbetsområden, sådant man aldrig hinner reflektera om till vardags. Det var en engagerad lärare, som alltid hade intressanta upplägg, ordnade dit föreläsare, och smittade oss med sin entusiasm och inspiration. Hon lämnade avtryck hos mig.

Efter de två åren med distansstudier så lägrade lugnet sig i min tillvaro, jag började engagera mig fackligt, blev huvudskyddsombud, gick utbildningar inom det, så ett år flöt på. Sedan började jag fundera på hur jag kunde ta tillvara på min YH-utbildning. Jag kände att jag ville förvalta den på ett bra sätt. Då kom vetskapen till mig att genom att ha läst ämnen på yrkeshögskolenivå så har man möjlighet att validera sina ämnen för att kunna arbeta som yrkeslärare, vårdlärare då i mitt fall. Detta lät alldeles för intressant för att låta bli, så jag tog mig igenom den omfattande ansökningsprocessen. Det innebar att noggrant och detaljerat beskriva sina kunskaper inom de ämnen jag ville undervisa i och se vilka ämnen som blev godkända. För mig blev det Vård och Omsorg, och Gerontologi/Geriatrik. Så nu gå jag och läser på Malmö Högskola. Det är distans, 75% takt, och det tar två år. Det är praktik varje termin, vilket gör att man får tillfälle att få träna och utveckla sina undervisningsmetoder, och följa en klass elever som utbildar sig till undersköterskor, eftersom man gör all praktik på samma ställe.

Alltihop är väldigt spännande och intressant, dels hela studiebiten till lärare, men i synnerhet praktikdelen gör det hela mer verkligt. Att jag då dessutom har fått min praktikplats på Consensum Vux gör det extra roligt. Att få komma tillbaka till denna miljö, men i en annan roll är oerhört spännande. Det ska bli intressant och roligt att följa utvecklingen på Consensum, under mina två utbildningsår till yrkeslärare.

/Petra Andersson; Specialistundersköterska som Studerar till Yrkeslärare