Utbildning gör mig till en bättre undersköterska och samtidigt mer attraktiv på arbetsmarknaden.

YH_elevAtt arbeta som undersköterska är ett roligt, utmanade, fantasieggande och givande yrke. Det är nog ganska få arbeten som ger tillbaka så mycket för det arbete vi gör. Jag tycker om mitt arbete och ser mig själv som en stor resurs för samhället. Det jag vill göra är ett bra jobb och därför valde jag att just läsa till specialistundersköterska inom demens.

Utbildningen är en stor möjlighet för mig att göra ett ännu bättre arbete och hjälpa på ett ännu bättre sätt. Jag fått lättare att förstå, tyda och förklara olika händelser i mitt arbetsliv, samtidigt som jag då kan även hjälpa både mina vårdtagare och mina arbetskamrater. När jag läste utbildningen fanns det många ”aha” upplevelser, händelser som skett som igenom utbildningen faktiskt fick en förklaring. Väldigt tidigt märkte jag också att mitt sätt att arbeta förändrades och jag fick det ”lättare” i vissa situationer. Jag har fått redskap för att själv hitta kanske inte svaret på ett problem men ett sätt att lösa ett problem som kan uppstå. Med hjälp av detta kan jag även hjälpa mina kamrater på jobb att få en förklaring på ett problem och tillsammans lösa detta på bästa sätt. Dessutom har jag krasst sett slutat se problem och ser istället ”en händelse med en snar lösning”.

Jag fick en tjänst som Specialistundersköterska på Attendo Segergatan i Landskrona där jag vill att jag ska vara en stor resurs för alla. Vara ett bollplank, handledare, tipsare och hjälpa till att hitta lösningen när det uppstår problem. Att tillsammans med mina arbetskamrater hitta lösningar som fungerar och tillsammans arbeta med dessa så att vi kan ge en bra omvårdnad. Att få lov att arbeta fram en bra demenssjukvård. Idag är det tyvärr så att det endast är god vård och ett gott bemötande som är den bästa medicinen för demenssjukdomar. Jag personligen känner att vi står inför en framtid där forskningen kommer att ta stora kliv i kunskapen om demenssjukdomar, vi kommer att få se fantastiska hjälpmedel, mediciner och forskning. Då är det roligt att vara med på tåget!

Studietakten är utmärkt, om man som jag väljer att arbeta samtidigt som man läser, man hinner med, närträffarna är guld värda! Ett utmärkt tillfälle att diskutera, fundera, få tips och goda idéer samtidigt det blir både ett och annat gott skratt. Valet av föreläsare är bra och även av kursledare. Och även om du kanske inte har läst på 20 år så klarar man av att läsa utbildningen, man får hjälp av handledare och av kurskamrater. Jag känner att jag har valt en utbildning som kommer att göra mig till en bättre undersköterska och samtidigt mer attraktiv på arbetsmarknaden, vi specialistundersköterskor behövs!

/Malin