Omfattning: 200yhp, 80v halvfart/distans. Star januari 2023, ansökan görs i september. Observera behörighetskraven.
Utbildningen går eventuellt att köpa som uppdragsutbildning med start hösten 2022 – be din arbetsgivare höra av sig till Renée Wallin 073 4349340
Vill du ta nästa steg i LSS-arbetet som pedagogisk metodstödjare? Du kommer fördjupa dina kunskaper inom funktionsvariationsområdet, pedagogiska metoder, verktyg, samt få lära dig användbara samtalstekniker. Utbildningen kommer att ge dig en yrkeshögskoleexamen.
Drivs du av att hjälpa andra människor att utvecklas och växa? Brinner du för metodarbete och pedagogiska verktyg där du kan stötta personer med funktionsvariationer att få ökad självständighet, delaktighet, inflytande och självbestämmande i sin livssituation? Vill du vägleda kollegor i det pedagogiska metodarbetet? Då passar stödpedagogutbildningen dig! I utbildningen utvecklar du ditt pedagogiska förhållningssätt i syfte att skapa bärande respektfulla relationer och ett lärande klimat. Utbildningen ger dig fördjupad kunskap om olika funktionsvariationer ur ett helhetsperspektiv, samt förståelse dess konsekvenser för den enskilde i vardagen. Utbildningen sker på distans och halvfart vilket möjliggör att du kan förena arbete med studier.
Utbildningen ger dig kompetens att arbeta som stödpedagog i verksamheter där du utformar och ger stöd till personer med olika funktionsvariationer såsom exempelvis i daglig verksamhet, olika former av boenden, skola etc. Stödpedagog är en högre yrkesutbildning som ger dig kompetens att ta ett utökat ansvar gällande pedagogisk metodutveckling och samordning på arbetsplatsen i samarbete med den som är verksamhetsansvarig.
Utbildningen är 200 YH-poäng och går på halvfart vilket innebär att den pågår i 80 veckor. Utbildningen har ett distansupplägg med digitala träffar 1-2 gånger per månad. Efter fullgjord utbildning får du en Yrkeshögskoleexamen.
Förutom grundläggande behörighet = gymnasium, ställs följande krav på särskilda behörigheter:
Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2, Hälsopedagogik, Specialpedagogik 1 och Specialpedagogik 2 (alternativt Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 och 2) samt minst ett års sammantagen yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning. Kunskaper i engelska.
Ny nationell kursplan:
Praktisk juridik inom social omsorg 15 yhp
Människan i utveckling 15 yhp
Funktionsnedsättningar 25 yhp
Etik och professionellt förhållningssätt 15 yhp
Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd 35 yhp
Dokumentation och kvalitetssäkring 15 yhp
Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt 35 yhp
Examensarbete 25 yhp
LIA 20 yhp
YH-utbildningar kombinerar teori och praktik. För att vara behörig till studier på YH-skola ska du först och främst ha en grundläggande behörighet.