Omfattning
200 yhp, 80v halvfart/distans/digital/ 0 fysiska träffar
Start
Augusti 2025. Ansökan är öppen!
Arbetsgivare kan köpa utbildningen som uppdragsutbildning. Vid intresse för uppdragsutbildning kontakta
renee.wallin@consensum-yh.se
Undersköterska! Vill du specialisera dig inom psykisk ohälsa? På vår utbildning ”Specialistutbildad undersköterska inom psykisk ohälsa” får du lära dig om olika psykiatriska tillstånd, behandling, omvårdnad, rehabiliteringsmetoder samt suicidprevention. Du kommer lära dig att återhämtning från svåra psykiska problem är möjlig och hur du som undersköterska kan bidra till det genom ett återhämtningsinriktat arbetssätt.
Utbildningen ”Specialistutbildad undersköterska inom psykisk ohälsa” kräver engagemang. Du får läsa kurslitteratur och annat material, titta på föreläsningar, hålla egna presentationer, diskutera med kurskamrater samt lyssna på personer med egen erfarenhet av att leva med psykisk ohälsa. Vår förhoppning är att du också under utbildningens gång ska hitta din passion, det som du har talang för inom yrkesområdet vård och stöd till personer med psykisk ohälsa.
Utbildningen kräver interaktion med andra studiekamrater främst genom arbete med vissa skoluppgifter på distans i basgrupp.
De studerande på Consensum är undersköterskor från hela landet med olika arbetslivserfarenheter med ett gemensamt intresse för att i sin yrkesroll kunna bidra till ett bättre stöd för personer med psykisk ohälsa. Våra studerande brukar vara mycket uppskattade LIA- praktikanter och majoriteten
beskriver att de efter avslutad utbildning har stor nytta av denna utbildning i sitt arbete och många att de dessutom uppfattar sin kompetens som efterfrågad på arbetsmarknaden.
Utbildningen riktar sig till dig som redan är undersköterska. Utbildningen pågår i 80 veckor och ger 200 yh-poäng. Den bedrivs på halvfart vilket ger dig möjlighet att delvis arbeta under studietiden. Utbildningen har ett distansupplägg med träffar 1-2 gånger i månanden via Zoom som är ett digitalt verktyg för att ses via datorn. Mellan träffarna arbetar du självständigt och i grupp via en lärplattform med tillgång till handledning. Dator med kamera, headset med mikrofon samt internetuppkoppling behövs för att kunna följa studierna. Utbildningen kräver interaktion med andra studiekamrater samt arbete på distans i basgrupp. LIA förläggs till sista terminen.
Efter fullgjord utbildning får du en yrkeshögskoleexamen.
Utbildning till undersköterska, se ansökningswebben för detaljer.
Minst 12 månaders erfarenhet av yrket, se ansökningswebben.
Samt något av följande alternativ
Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.
Förstämnings-, ångest- och personlighetssyndrom samt suicidprevention, 20 yhp.
Psykos, beroendetillstånd, samsjuklighet och NPF-diagnoser, 20 yhp.
Psykisk ohälsa hos äldre, 15 yhp.
Återhämtning och bemötande, 30 yhp.
Organisation och lagstiftning, 15 yhp.
Samtalsmetodik, 15 yhp
Kognitiva funktionsnedsättningar/hinder och stöd, 15 yhp.
Rehabilitering och stöd, 15 yhp.
Handledare på arbetsplatsen, 15 yhp.
Lärande i arbete (LIA), 20 yhp.
Examensarbete, 20 yhp.
YH-utbildningar kombinerar teori och praktik. För att vara behörig till studier på YH-skola ska du först och främst ha en grundläggande behörighet.