Yrkeshögskolan

Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa

Studera till specialistutbildad undersköterska inom psykisk ohälsa

Omfattning: 200yhp, 80v halvfart/distans

Undersköterska! Vill du specialisera dig inom psykisk ohälsa? Hos oss får du lära dig det senaste om olika psykiatriska diagnoser, behandling, omvårdnad, rehabiliteringsmetoder samt suicidprevention. Du kommer lära dig att återhämtning från svåra psykiska problem är möjlig och hur du som personal kan hjälpa till. Du lär dig mycket användbara samtalstekniker och hur du kan coacha andra att själva lösa sina problem.

Utbildningen kräver engagemang. Du får läsa, titta på filmer, tillverka informationsbroschyrer, hålla föredrag, debattera, göra studiebesök och lyssna på personer med egen erfarenhet av olika diagnoser och behandlingar. Under utbildningen kommer du utvecklas som person och vår förhoppning är att du också hittar din passion, det som du verkligen har talang för inom vård och stöd till personer med psykisk ohälsa.

De studerande på Consensum är undersköterskor från hela landet med olika arbetslivserfarenheter. Det som de har gemensamt är ett stort intresse och stort hjärta för personer med psykisk ohälsa och viljan att bidra till bättre vård och stöd. Våra studerande brukar vara mycket uppskattade LIA- praktikanter i och har placerat sig väl i yrkeslivet under eller efter utbildningen.

Upplägg och studietakt

Utbildningen är 200 YH-poäng och går på halvfart vilket innebär att den pågår i 80 veckor. Utbildningen har ett distansupplägg med obligatoriska träffar på skolan ca 1 dag per månad och däremellan självständiga studier via en lärplattform med tillgång till handledning.

Examensbevis

Efter fullgjord utbildning får du en yrkeshögskoleexamen.

Förkunskaper

1300 p i yrkesämnen från Vård och omsorgsprogrammet/omvårdnadsprogrammet, vuxenutbildning eller motsvarande i äldre utbildningar. Svenska 2/Svenska som andraspråk 2.

Samt något av följande alternativ

 1. gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

God datavana, dator samt internetuppkoppling krävs.

Förkunskapskrav på yrkeserfarenhet specifikt för utbildningen i Lund:
Arbetserfarenhet minst ett år heltid (= två år halvtid) inom verksamhet som riktar sig till personer med psykisk ohälsa.

Förkunskapskrav på yrkeserfarenhet specifikt för utbildningen i Sollentuna:
Arbetserfarenhet minst sex månader heltid (= ett år halvtid) inom vård och omsorg.

Kurser/poäng

Lund – startar augusti 2020

 • Introduktion 5 YH-p
 • Psykisk ohälsa och behandlingsalternativ 45 YH-p
 • Återhämtning och bemötande 45 YH-p
 • Rehabilitering och stöd 50 YH-p
 • Handledning 15 YH-p
 • LIA – Lärande i arbete 15 YH-p
 • Examensarbete 25 YH-p

Sollentuna – startar 27 januari 2020

 • Introduktion till lärplattformen och distansstudier 5 YH-p
 • Psykisk ohälsa, omvårdnad och behandling 40 YH-p
 • Återhämtning och bemötande 30 YH-p
 • Rehabilitering och kognitiv tillgänglighet 40 YH-p
 • Kommunikation och teamarbete 15 YH-p
 • Organisation för rehabilitering, stöd och behandling inom psykisk ohälsa 10 YH-p
 • Psykisk ohälsa hos äldre 5 YH-p
 • Samtalsmetodik 20 YHY-p
 • LIA – lärande i arbete 15 YH-p
 • Examensarbete 20 YH-p

Utbildningsstarter

Läs mer


Våra utbildningar

Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa

Du får lära dig det senaste om olika psykiatriska diagnoser, behandling, omvårdnad, rehabiliteringsmetoder, suicidprevention samt mycket användbara samtalstekniker. Utbildningen kommer att ge dig en yrkeshögskoleexamen.

Läs mer
Demens

Demens

Du kommer att fördjupa dig i olika demenssjukdomar och hur du kan bidra till ett ökat välbefinnande och delaktighet för personen med demens utifrån ett personcentrerat och rehabiliterande förhållningssätt. Utbildningen kommer att ge dig en yrkeshögskoleexamen.

Läs mer
Stödpedagog

Stödpedagog

Vill du ta nästa steg i LSS-arbetet som pedagogisk metodstödjare & handledare i teamet? Du kommer fördjupa dina kunskaper inom funktionsvariationsområdet, pedagogiska metoder, verktyg, samt få lära dig användbara samtalstekniker. Utbildningen kommer att ge dig en yrkeshögskoleexamen.

Läs mer
Palliativ vård

Palliativ vård

Utbildningen ger dig färdigheter och kompetenser för att skapa de bästa förutsättningarna för en god livskvalitet hos personer med obotlig sjukdom. Utbildningen kommer att ge dig en yrkeshögskoleexamen.

Läs mer
Enstaka kurser

Enstaka kurser

Enstaka kurser för dig som vill fördjupa och bredda dina kunskaper

Läs mer
Studera på yrkeshögskola

Studera på yrkeshögskola

YH-utbildningar kombinerar teori och praktik. För att vara behörig till studier på YH-skola ska du först och främst ha en grundläggande behörighet. En YH-utbildning leder till yrkeshögskoleexamen.

Läs mer

Skräddarsydda uppdragsutbildningar

Vi skräddarsyr utbildningar för offentliga och privata företag och institutioner. Även våra yrkeshögskoleutbildningar kan anpassas till företagsutbildningar. Vi är lyhörda för era önskemål och behov samt flexibla vad gäller utbildningstakt, utbildningsplats och tidpunkt.

Läs mer